“Het kind uit de dessa” - Soldaat G. CafÔŅĹ

Verhalen
L.T.D. 2  17 februari 1950
A-  A+

GabriŽl Cafť

Wij allen mochten een deel van ons zakgeld naar Holland 'delegeren', maar de meeste jongens kwamen al geld tekort, dus hadden zij niets te delegeren. Karel heeft toen ongeveer honderd jongens bereid gevonden zijn smokkelgeld op hun naam naar huis te 'delegeren'. Tegen een kleine vergoeding uiteraard. Aangezien ik met het overhouden van zakgeld de zelfde problemen had als een herdershond bij het aanleggen van een collectie gehaktballen, kon ik ook voor Kareltje een leuk bedrag overmaken.

Na zijn repatriëring ging Karel zijn geld bij de jongens innen. Een paar jongens wisten niet waar Karel het over had, maar het overgrote deel van het geld kwam toch weer boven water. Van dit geld nu, kocht Karel een café aan de Westeinderplassen in Rijsenhout. Karel is hiermee waarschijnlijk de uitvinder van het witwassen van smokkelgeld.

Het café kreeg de naam "Het Ankertje", vernoemd naar de LTD cantine in Palembang, die zijn naam te danken had aan het tonnenzware V.O.C. anker dat voor de cantine stond. Het anker was ooit door LTD jongens met een zware kraanwagen uit de haven van Palembang gevist.

De huidige eigenaren van het café hebben de naam gewijzigd in " Het Einder". Zij hebben geen gevoel voor traditie denk ik.