“Het kind uit de dessa” - Soldaat G. CafÔŅĹ

Home
A-  A+

GabriŽl Cafť


"Het kind uit de dessa" door Gabriël Café (1927 - 1999) is een bundel verhalen over de belevenissen van een jonge soldaat tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië van 1948 tot en met 1950.

 

Gabriël Café heeft deze bundel van verhalen geschreven in de periode 1996 tot 1999. Hij heeft drie- en een half jaar in Indonesie gevochten en net zo lang gedaan over het schrijven van dit boek. Op een schitterende manier heeft hij gevoelens en gedachten op papier kunnen weergeven. De stemming onder de soldaten en de ontberingen tijdens de reis van drie maanden naar Indië, de spanning onder zijn kameraden, het falen van de overheid, het gevoel van eenzaamheid in de jungle, de sfeer in de kampongs. Het is een bundel geworden over de schoonheid van Indonesië, de vriendelijkheid van de bevolking, het contact onder de soldaten die zijn familie werden en de afgrijselijke oorlog.

 

Een schitterend boek om Gabriël Café te herinneren. Hij zal nooit uit ons hart zijn. De titel is naderhand aan de bundel verhalen toegedicht, verwijzend naar het lied "Sarina, het kind uit de Dessa" en naar de schrijver die als jonge knul uit een Hollands dorp uitgezonden werd naar Nederlands-Indië.