“Het kind uit de dessa” - Soldaat G. CafÔŅĹ

Verhalen
Higginsboot  24 maart 1948
A-  A+

GabriŽl Cafť

De Higginsboot B 039 van het KNIL onderhoudt de verbinding tussen Palembang en Soeng- Sang. Eenmaal per week brengt hij ons post en voorraden. Het schip is in 1945 in Amerika op de werf van de “Higgins Boat Company” gebouwd. De lengte van het fraai gelijnde scheepje is 19 meter, de breedte 5 en de diepgang slechts 1.22 meter. Dit maakte het zeewaardige schip ook geschikt voor patrouilles op de velen ondiepe rivieren in Zuid-Sumatra. In de ruime machinekamer ligt een 165 pk sterke “Gray Marine” dieselmotor. De waterverplaatsing is 44 ton en met 3500 liter dieselolie in haar tanks heeft zij een actieradius van 700 zeemijlen.

 

 

Op het voordek staat een 37 mm snelvuurkanon en op het achterdek is een 12.7 mm Oerlikon-mitrailleur gemonteerd. Op het bakboord en de stuurboord railing zijn twee Lewis machinegeweren bevestigd. Onderdeks bevinden zich nog twee Owenguns, twee Lee-Enfield Mk3 geweren een twee Webley revolvers. Het schip is voorzien van een radio zendinstallatie en is ingericht voor een langdurig en comfortabel verblijf aan boord. De Higginsboten worden voornamelijk gebruikt voor kust en rivierpatrouilles en als verbindingschip.

 

 

In het totaal heeft de regering 114 Higginsboten aangeschaft. Zij zijn daarna verspreid over een archipel die 50 maal groter is dan Nederland.