“Het kind uit de dessa” - Soldaat G. CafÔŅĹ

Verhalen
De 13e dag  4 april 1948
A-  A+

GabriŽl Cafť

Een trieste dag, ons bataljon betreurt haar eerste dode. Soldaat Gerardus Bernardus Fianen, een jongen uit Boskoop, is in de Moesie verdronken. Gerard, een pionier van de Ondersteuningscompagnie, was tijdelijk bij de 4e compagnie gedetacheerd. Een groep jongens van deze compagnie - Gerard was er ook bij - gingen een avondje stappen in Palembang. Met een landingsboot, een LCVP, voer men van de tangsi in Peibum naar de stad. Het was een riskante bootreis.

De Moesie was door de natte moesson sterk gezwollen en het snelstromende water zocht zich een weg naar zee. Vanuit het binnenland sleurde de krachtige stroom van alles met zich mee, boomstammen, verdronken dieren en soms een compleet bamboehutje. De LCVP met haar 225 PK sterke motor kon met moeite de onstuimige Moesi overwinnen! Bij het aanlanden, wat nogal chaotisch verliep, viel Gerard tussen wal en schip en meedogenloos sleurde de Moesi hem met zich mee. Het ongeval gebeurde in volslagen duisternis en zoekacties naar Gerard hadden geen resultaat.

 

De volgende morgen ging het speurwerk onverdroten voort, de complete 4e compagnie was ingezet, doch helaas geen spoor van onze pionier. Als de krokodillen hem niet hebben opgemerkt is het mogelijk dat hij naar open zee is gedreven. Ik hoop dat hij een zeemansgraf heeft gekregen, wat dat ook mogen zijn. Gerard (27-6-1927) werd slechts 20 jaar jong. Sinds dit ongeluk mogen wij, zonder noodzaak, niet meer in het nachtelijke duister van wal steken. Het ongeval gebeurde op de dertiende dag van ons verblijf op Zuid-Sumatra.