“Het kind uit de dessa” - Soldaat G. CafÔŅĹ

Verhalen
De aanslag 2  27 februari 1949
A-  A+

GabriŽl Cafť

documenten gevonden op een gearresteerde terrorist.

De aanslag op 27 februari 1949, gepleegd door de bende van de gebroeders Harris en Liberty Simandjuntak was zorgvuldig voorbereid. Op de weg tussen Poelau-Pangung naar Sugiwaras lieten de Simandjuntaks, enige dagen voor de aanslag, door kampongbewoners hinderlagen aanleggen. Hinderlagen gericht tegen ons bataljon. Dit aanleggen geschiedde onder dwang. De bevolking kon na een razzia kiezen; of schuttersputjes graven en bomen zo ver inzagen tot dezen op afknappen stonden, of gekeeld worden. De keuze was niet moeilijk.

De TIVG en de MID wisten van deze actie en hadden dit ook gerapporteerd. Ondanks deze kennis werden wij toch met twee drietonners, met in totaal 16 jongens aan boord, gedwongen deze levensgevaarlijke route zonder bescherming van een pantserwagen te rijden. Dit gruwelijke avontuur hebben acht Hollandse jongens met de dood moeten bekopen.

In het door Simandjuntak opgemaakte rapport spreekt hij echter van twintig afgemaakte Hollanders een twee trucks total loss. Behalve dat Simandjuntak een laffe moordenaar was nam hij het met de waarheid ook niet zo nauw. Maar wat wil je; op elke afgemaakte Hollander had de TNI leiding een premie uitgeloofd.
Het rapport bestaat uit een A4 met een situatieschets waarvan de tekst onleesbaar is en een A4 waarop Simandjuntak zijn heldendaad beschrijft. Met dit rapport hebben wij nu zijn handschrift en zijn handtekening in handen maar de Batakker zelf blijft ongrijpbaar.
KNIL korporaal René Kloër, een collega van sergeant Anês en ook voormalig lid van de TIVG op Zuid-Sumatra heeft het document in 1997 voor ons vertaald.

 

In de kolom Kedjadian (gebeurtenis) staat:

Didjalan antara Sugiwaras dan Sanondo diseertai di ke uraian oleh Lt.H.S.Simanjuntak.
Op de weg tussen Sugiwaras en Sanondo bijgevoegd uiteenzetting door Lt.H.S.Simanjuntak.

In de kolom Keterangan (inlichting) staat:

Korban dan hasil Blanda tewas 20 orang 2 truck besar hantjur ban bebunda sisir pekarangan dan granat dapat oleh pasukan kita.
Slachtoffers en resultaat. Nederlanders 20 man gesneuveld. 2 Grote trucks total loss. De banden ploegden en schampten het erf. Handgranaten werden door onze eenheid veroverd


Kolom; Laporan dati (rapport van)
...........P 35. Vandrig H.S.Simandjuntak.
...........P 35. Vaandrig H.S.Simandjuntak.


De onderste regel luid;
Jelah di laporkan tgl. 14 maart 1949
Reeds gerapporteerd d.d. 14 maart 1949