“Het kind uit de dessa” - Soldaat G. CafÔŅĹ

Verhalen
Linkse pers  Lichtschip 2 juni 1948
A-  A+

GabriŽl Cafť

De Hollandse kranten, geschonken door de sleepbootkapitein, worden door ons stuk gelezen. Groot is echter de verontwaardiging als blijkt dat de linkse kranten ons beschuldigen van oorlogsmisdaden. De socialistische dagbladen verwijten ons S.S. praktijken en wij zijn ook nog een stelletje verachtelijke vrouwenverkrachters. Wat bedoelen zij nu eigenlijk? Wij hebben nog geen schot gelost. Bemanningsleden van tankers en de jongens van de patrouilleboten vertelden mij dat je in Palembang de vrouwen als vliegen van je lijf moet slaan! Hoezo verkrachten? Of bedoelen zij de Soeng Sang girls met hun grote blote voeten met wijd uiteenstaande Donald Duck tenen? En hun naar verzuurde kokosolie riekende haar in een knotje op het achterhoofd. Dat juist benam mij alle lust en het enige wat in mij opwelde was een spontane depressie

PvdA, met jullie roeptoeter Het Vrije Volk, wat willen jullie nou? Eerst jochies van 18 jaar met loze beloften ronselen. Voor weinig geld bij Loe Lap afgedankt wapentuig uit de eerste wereldoorlog kopen. Daarna de jongens met deze tweedehands rommel bewapenen en hen dan ook nog in een door jullie ondermijnd leger stoppen! Erger nog, ze daarna, slecht verzorgd en slecht getraind de rimboe injagen! Is het ‘gebroken geweertje weer terug’? Op een koopje, ten koste van ons, de kolonie terug pakken en daarna zeuren dat wij van geen kant deugen?

 

 

Wij beseffen nu wel dat wij ons retourticket Holland beter bij het KNIL dan bij de PvdA in bewaring kunnen geven. Geef mij maar jullie coalitiegenoot de KVP met zijn Volkskrant. Geen schunnige aantijgingen aan ons adres, zij komen er tenminste rond voor uit dat zij kolonialen zijn. Maar ik zal jullie wel krijgen hoor! Als jonge socialist zeg ik mijn NVV lidmaatschap, bondsnummer 36820, op. Dat is even schrikken hè? Dit zal jullie leren!